מהו גישור?

אני מאמינה שכשם שאנו מקדישים מחשבה רבה מתי, היכן ובאיזה סגנון נתחתן, עלינו להקדיש מחשבה גם איך אנו בוחרים להתגרש. זו משימה לא פשוטה כאשר כועסים ופגועים, אבל זו החלטה זוגית מאוד משמעותית שתשפיע מאוד על עתידכם ועתיד ילדיכם.

גישור הינו הליך וולונטרי, בו צד שלישי, נייטרלי, מסייע לצדדים לנהל משא ומתן ישיר ובונה, למציאת פתרון מספק ומוסכם לסכסוך קיים, מבלי שיהיה בידו הכוח לכפות עליהם פתרון כלשהו. בכל שלב במהלך הגישור רשאי כל אחד מהצדדים להחליט שברצונו להפסיק את הגישור ולבחור בדרך אחרת, כאשר זכויותיו אינן נפגעות כלל.

כיום בית המשפט מפנה וממליץ על גישור, ואז ניתנת הזדמנות לשני הצדדים לעצור את כדור השלג המתגלגל, המוביל בדרך כלל להסלמה ביחסים, להוצאות מרובות ולזמן רב שנדרש עד למתן פסק הדין. יתרון משמעותי נוסף הינו שבבית משפט על הצדדים לקבל את פסק הדין כפי שהוא, ואילו בגישור הם עצמם אחראיים לכתיבת הפתרון למחלוקת ולכן יכולת השליטה והבחירה שלהם גבוהה בהרבה. בימינו יותר ויותר אנשים פונים לגישור עוד בטרם פנו לערכאה משפטית, מתוך הכרה ביתרונותיו. גם עבור זוגות שהחליטו להתגרש, שזהו וודאי הסכסוך הטעון ביותר ובעל ההשלכות העתידיות הנרחבות ביותר, מהווה הגישור אלטרנטיבה ראויה, מהירה ומכבדת לעומת מאבקים בבתי המשפט.

הגישור מעוגן בחוק ולהסכם ניתן לתת תוקף של פסק דין, לאחר שהוגש לבית המשפט.

למגשר אין כל סמכות להחליט, לקבוע או לפסוק בין הצדדים. תפקידו הוא לסייע להם להגיע לפתרון המוסכם על שניהם, תוך הקשבה והבנת הצרכים של כל צד. המגשר יוצא מתוך הנחה ששני הצדדים מכירים זה את זה וכן את פרטי הסכסוך טוב יותר ממנו, ולכן אינו מציע פתרונות אלא מאפשר להם להגיע לפתרונות הנכונים להם בעצמם.

מתי פונים לגישור?

בכל מחלוקת בה לא הצליחו הצדדים להגיע לפתרון המוסכם על שניהם: סכסוכי שכנים, סכסוכי עבודה, ירושות, גירושין, חינוך ועוד, והם מעוניינים להגיע ולנסח פתרונות המתאימים להם ולא לקבל החלטה של צד שלישי (שופט, בורר וכד') אותה הם מחויבים לקבל, בין אם הם שלמים איתה ובין אם לאו.

תהליך הגישור אינו תהליך טיפולי, ומטרותיו ממוקדות. משך התהליך הוא קצר, מספר פגישות בודדות, ומתקיימות במסגרתו גם פגישות נפרדות עם כל צד. התשלום מתחלק שווה בשווה בין הצדדים.

גישור לגירושין

בחרתי להתמחות בגישור לגירושין בשל ניסיוני האישי ובשל מורכבות הסכסוך והעומק הרגשי הנלווה אליו. יתרונותי כגרושה וכמטפלת מובאים לתוך הגישור בהבנת התהליכים והרגשות המציפים כל צד, על המטען והציפיה, העלבון והתקווה, שאינם חלק מהליך משפטי אולם בהחלט משמעותיים לתהליך מציאת פתרון מוסכם שיעמוד גם במבחן הזמן ולא רק בטווח המיידי. כמו כן צברתי ידע והבנה עמוקים בנושא השינוי במבנה התא המשפחתי, התפקידים החדשים, צרכי הילדים והשלכות הגירושין עליהם, זוגיות חדשה וכדומה.

איני עורכת לבד את הגישור. המומחיות שלי הינה הכנה לגישור, עיבוד המטען הרגשי כדי לאפשר מיזעור נזקים לבני הזוג ולילדיהם, ותיאום בכל הנוגע לסדרי הראיה וטובת הילדים. שני הנושאים האחרים – חלוקת רכוש ודמי מזונות, מתבצעת על ידי עו"ד שעובדת איתי או מומחה אחר שבני הזוג בוחרים. את הסכם הגישור יש לכתוב בשפה המשפטית כדי לאשרו בבית משפט.

בסופו של התהליך, שבדך כלל אינו אורך יותר מ8-10 פגישות, יוצאים בני הזוג עם הסדר ובו מנוסחות כל ההסכמות ביניהם, עד לפרט האחרון. זהו הליך קצר, ממוקד, ועלותו נמוכה משמעותית מכל הסדר אחר. הכרתי גם זוגות שפנו לחברים ומכרים שהם עורכי דין, שבאופן מקצועי ואתי סירבו להתערב בסכסוך הגירושין בתחילתו, אולם ברגע שהגיעו אליהם עם הסדר המוסכם על שני הצדדים וכל שנותר הוא להעבירו לפורמט משפטי, שמחו לסייע. בכל מקרה, מבחינת עלויות הגישור כדאי יותר מאשר גירושין בבית משפט, שלא לדבר על המשאבים הנוספים כגון רגש, זמן, ושליטה בתוצאה.

מידע נוסף על גישור ניתן למצוא באתר: http://www.megashrim.co.il